Savonlinna

wapen van savonlinna

Savonlinna (Zweeds: Nyslott) is een stad met 33.866 inwoners (31 augustus 2018) in het zuidoosten van Finland, in het hart van het Saimaa merengebied. De Finse naam van de stad betekent “kasteel van Savonia” en de Zweedse naam betekent “nieuw kasteel”.

Geschiedenis

De stad werd opgericht in 1639, gebaseerd op kasteel Olavinlinna. Het kasteel werd gebouwd door Erik Axelsson Tott in 1475 in een poging om Savonia te beschermen en om de onstabiele grens tussen het Koninkrijk van Zweden en zijn Russische tegenstander te controleren. Tijdens de Russisch-Zweedse Oorlog (1741-1743) werd het kasteel ingenomen door veldmaarschalk Peter Lacy. Het werd bezet door Rusland tussen 1743 en 1812, toen het werd teruggegeven aan Finland als een onderdeel van het “oude Finland”.

In 1973 werd de gemeente Sääminki samengevoegd met Savonlinna. In het begin van 2009 werden de gemeente Savonranta en een landstrook (31,24 km2) van Enonkoski tussen Savonlinna en Savonranta samengevoegd met Savonlinna.

Vervoer

Deze stad is ligt 335 kilometers (208 MI) van de hoofdstad Helsinki over de weg, ongeveer vier uur rijden met de trein. Er is een luchthaven in de stad, en de reis naar Helsinki duurt 40 tot 60 minuten met het vliegtuig. Het is gebouwd op een keten van eilanden gelegen in een aantal grote meren.

Onderwijs

De Universiteit van Oostelijk Finland had een campus in Savonlinna, hoofdzakelijk voor leraren studies. De campus werd gesloten in 2018.

Attracties

De stad biedt plaats aan het beroemde jaarlijkse Savonlinna Opera Festival. De opera’s worden uitgevoerd op een podium gebouwd in het kasteel. Het organiseert ook elk jaar, vanaf 2000, de Wereldkampioenschappen mobiele telefoon gooien.

Sport

Het ijshockeyteam van Savonlinna, Sapko ofwel Savonlinnan Pallokerho, speelt in de tweede divisie Mestis. De opmerkelijke spelers en coaches van het ijshockey zijn Tuukka Rask (Stanley Cup en Vezina Trophy winnaar), Hannu Aravirta, Jarmo Myllys, Ville Leino, en Joonas Rask.

Het top volleybalteam Saimaa volley speelt een aantal van haar thuiswedstrijden in Savonlinna. Het voetbalteam Savonlinnan Työväen Palloseura (STPS), speelt in Kolmonen, op het vierde niveau.

Bron: wiki pedia

 

Savonlinna

 

Savonlinna

 

Savonlinna02

 

Olavlinna

Olavlinna (Zie meer info)

Olavlinna

Olavlinna

 

Nationaal park Kolovesi

Nationaal park Kolovesi